Kneza Miloša 6, Vrnjačka Banja, Srbija | +381 (0)36 611 232 | office@hotelkralj.rs

Šta su Wellness i SPA i koje su njihove razlike?

Wellness i Spa beleže rastuću tendenciju iz godine u godinu. Pročitajte koje su to osnovne razlike između ove dve industrije.
13 окт

Šta su Wellness i SPA i koje su njihove razlike?

Wellness i Spa industrije beleže rastući trend iz godine u godinu. Rastuća tendencija ovih tržišta dolazi kao rezultat zaokreta u stavovima populacije, koja je sve više okrenuta poboljšanju zdravlja i kvaliteta života, što se manifestuje između ostalog i kroz korišćenje usluga ovih centara. Wellness i Spa predstavljaju dva različita termina i biznisa, iako ih mnogi često poistovećuju. Da li su te razlike minorne i neprimente ili je u pitanju samo neobaveštenost pojedinaca? Evo koje su razlike između Wellness i SPA užitka, kao i to šta je Wellness uopšte.

Wellness kao način života

Wellness, kao stil života, predstavlja težnju svakog pojedinca ka postizanju savršene razvnoteže između duha i tela. Termin je prvi put upotrebljen od strane Dr. Halbert Dunna još 1961. godine. Nastaje kao kovanica dva pojma, well-being (biti dobro) i fitness (biti u formi), označavajući usmerenost ka maksimalnom korišćenju potencijala pojedinaca. Zaposleni u ovoj industriji teže da nauče svoje klijente da razmišljaju na wellness način, što ne znači samo odlazak u wellness centar par puta mesečno, već dostizanje stanja u kojem ćemo bez nekog posebnog napora biti sposobni da radimo stvari koje želimo. To pre svega podrazumeva aktivnosti koje utiču na poboljšanje fizičkog i mentalnog sklopa ličnosti, poput zdrave ishrane, redovnog vežbanja, aktivnog načina života, kvalitetno provedenog vremena sa prijateljima i porodicom itd.

Pored navedenih aktivnosti, poseta wellness centrima je svakako jedan od najbitnijih elemenata kad je u pitanju wellness način života. Tretmani koje ovi centri pružaju, poput kraljevskog wellness-a u Hotelu Kralj, predstavalju lak i brz način da se opustite i oporavite. Ova mesta su idealno okruženje da regenerišete vaš organizam uz pomoć hidro-masažnog bazena, relax parcijalne masaže ili finske saune. Sigurno ste se nekad pitali kako je biti deo kraljevske porodice, sad imate priliku da to i doživite, pa bar na jedan vikend.

Spa centar kao oaza opuštanja

Razlika wellnes & spa

S druge strane, kada govorimo o spa industriji, prva asocijacija bi trebalo da bude banja ili mineralno vrelo, s obzirom na poreklo ovog termina. Naime, termin spa predstavlja skraćenicu od „sanus per aquam“ što u slobodnom prevodu znači „vodom do zdravlja“. U poslednje vreme, spa centri postaju sve popularniji kako u Evropi, tako i u Srbiji. Spa, kao svojevrsna oaza opuštanja, pruža svojim posetiocima čitav niz usluga počevši od raznih kozmetičkih tretmana, manikira, pedikira, pilinga tela, tretmana čokoladom, morskim algama, blatom iz Mrtvog mora i sl. Koji ćete od tretmana izabrati zavisi od vaših preferencija i mogućnosti. Sve aktivnosti se odvijaju u opuštajućem i prijatnom ambijentu, uz podršku ljubaznog i profesionalnog osoblja.

Razlike između wellness i spa centara

Iako se u načelu wellness i spa razlikuju, neretke su situacije u kojima ljudi poistovećuju ove dve industrije. Čak šta više, danas je veoma ustaljena praksa otvaranja i razvijanja ovih oaza u zajedničkom obliku. U teoriji ovo bi značilo spajanje različitih uslužnih ponuda u jednu, međutim u praksi je to često drugačije. Naime ni sami vlasnici wellness i spa centara često ne znaju pod koje ime i formu da podvedu svoj biznis, pa se tako susrećemo sa čitavim nizom usluga, tretmana i ambijenata. Zbog toga ne čudi postojanje dileme među pojedincima kada su u pitanju ove dve industrije. U cilju rešavana iste, kao suštinske razlike izdvojili bismo sledeće:

  • Wellness centar svoje poslovanje zasniva na (medicinskim) tretmanima, dok je spa centar mesto za relaksaciju;
  • Wellness nudi usluge prvenstveno orijentisane ka različitim vidovima masaža, dok uslužna ponuda spa centara obuhvata usluge ulepšavanja i nege tela;
  • U određenim krugovima, wellness se definiše kao neophodnost a spa kao luksus. Uzevši to u obzir, cene wellness usluga su uglavnom niže od cena spa usluga.

U osnovi wellness centri su usmereni na rešavanje središta problema i metaforički ih možemo porediti sa mehaničarskom radnjom. U njima popravljate vaše vozilo, sprečavate ga da se pokvari opet i učite kako da ga sačuvate i održavate. Samo je vozilo u ovom slučaju vaše telo, duša i um. Stoga s vremena na vreme, obradujte sebe i svoje voljene nekim kraljevskim tretmanom, jer znate kako kažu, u zdravom telu zdrav duh!