Kneza Miloša 6, Vrnjačka Banja, Srbija | +381 (0)36 611 232 | office@hotelkralj.rs

Značaj mineralnih voda Vrnjačke Banje i čemu služe?

Vrnjačka Banja je bogata mineralnim vodama koje su poznate po svojim lekovitim svojstvima. Saznajte šta vam sve nudi predivna priroda Vrnjačke Banje.
Mineralne vode u Vrnjačkoj Banji i mineralni izvori
13 окт

Značaj mineralnih voda u Vrnjačkoj Banji i čemu služe?

Današnji život odlikuje stres koji nam je svakodnevno nametnut sa različitih strana. Pritisak na poslu, problemi u kući, brz život. Svakom je potrebno ponekad da se opusti, regeneriše svoje telo i potpuno zaboravi na sve probleme. Jedan od načina da to postignemo je odlazak u banje, spa i wellness centre i smeštaj kao što je hotel KraljSve to kako bismo se oslobodili nagomilanog stresa. Kao dodatak sjajnom smeštaju u hotelu Kralj, tu su i lekovite mineralne vode u Vrnjačkoj Banji.

Spa i Wellness centri postaju sve popularniji u našoj zemlji, jer kako vreme prolazi ljudi sve više shvataju pravu vrednost i mogućnosti koje mineralne vode i spa centi pružaju.

Sama reč spa potiče od latinskog izraza “sanus per aquam”, što bi u prevodu na naš jezik značilo “vodom do zdravlja”.

Spa centri podrazumevaju hidromasaže, boravak u parnim kupatilima, aromaterapije – sve aktivnosti koje nam pomažu da se opustimo a da su pritom vezane za vodu. Takođe su raspoloživi i razni kozmetički i drugi tretmani. Pravi je izbor za one koji žele da se opuste čak i onda kada zbog obaveza nemaju priliku da odu na neki duži put i posete neku od prelepih banja u okruženju.

Banje imaju veliku prednost u odnosu na klasične spa centre, pre svega zbog toga što mineralni izvori i lekovite vode jesu osnova banje. Upravo zbog ovih izvora lekovite vode spa centri koji se nalaze u banjama pravo su mesto za odmor i uživanje, a istovremeno i lečenje različitih zdravstvenih problema.

Mineralni izvori u Vrnjačkoj Banji

Mineralne, termomineralne i gasne vode dokazano imaju veoma lekovito dejstvo na pojedina oboljenja, kao i lečenje povreda, te se tako i nazivaju lekovitim vodama. Vrnjačka Banja leži na čak 7 izvora mineralnih i termomineralnih voda. Čak 4 od njih se koriste u lekovite svrhe. Ove vode karakteriše prisustvo kalijuma, stroncijuma, cezijuma i rubidijuma. Ti mineralni izvori su:

 • Topla Voda – najstariji mineralni izvor u Vrnjačkoj Banji. Poznato je da je korišćen još u praistoriji. Pripada tipu toplih mineralnih voda i temperature ovog izvora iznosi 36,5°C , što je čini jedinstvenom u Srbiji. Prvu hemijsku analizu izvršio je baron Herder 1835. godine, da bi na osnovu tih podataka analizu vršio i Emerih Lindmajer, 1856. godine. Prvo zidano kupatilo na teritoriji banje pojavljuje se 1892. godine, 30-ak godina nakon toga zida se i termomineralno kupatilo. Ovo termalno kupatilo je bilo svojevrsan poklon kralja Aleksandra Karađorđevića.
 • Slatina – informacije o ovom izvoru postoje još od 19. veka, međutim sa eksploatacijom i korišćenjem započeto je tek nekoliko decenija kasnije. Današnji izgled i oblik dobija tek 1984. godine. Temperatura vode na ovom izvoru iznosi 14,3°C.
 • Snežnik – temperatura vode na ovom izvoru iznosi 17,4°C. Iako su saznanja o ovom izvoru postojala još u 19. veku, prvi radovi na njemu započinju 1916. godine. Nakon Prvog svetskog rata kada je uočen njegov lekoviti potencijal, počinje da se koristi i kao lečilište, izazivajući interesovanje i privlačeći veliki broj turista da poseti Vrnjačku Banju.
 • Jezero – nalazi se na mestu između izvora Slatina i Snežnika. Otkriven je 1978. godine. Temperatura izvora iznosi 26,4°C. Voda je slabo žuta i prozračna, a njena temperature omogućava joj upotrebu u balneološke svrhe i tako se, uz prva tri navedena izvora, takođe koristi za lečenje.
 • Beli izvor – ova mineralna voda pronađena je 1992. godine. Karakterišu je prozračnost i slabo žuta boja, kao i temperatura od 29,5°C.
 • Borjak – takođe je otkriven 1992. godine. Temperatura izvora iznosi 17°C.
 • Vrnjačko vrelo – poznato po tome što zajedno sa izvorom Topla Voda, služi za proizvodnju popularne vode pod nazivom “Voda Vrnjci”. Sa eksploatacijom je započeto 2001. godine. Toplota ovog mineralnog izvora iznosi 18,7°C. Inače je flaširanje mineralne vode iz Vrnjačke Banje počelo 1970. godine, kada je ona prodavana širom Jugoslavije.

Mineralne vode u Vrnjačkoj Banji i njihova lekovita svojstva

Lekoviti potencijal ovih voda koristi se kao deo terapije za lečenje različitih bolesti i zdravstvenih problema, za koje rešenja pokušavaju da pronađu baš u Vrnjačkoj Banji. Lečenje se obavlja kupanjem u mineralnoj vodi, konzumiranjem vode, ispiranjem rana, kao i inhaliranjem. Bolesti kod kojih je primena ovih voda delotvorna jesu sledeće:

 • zapaljenja debelog creva,
 • oboljenja žučne kese, kao i oporavak nakon operacije žučne kese,
 • stanja posle preležane žutice,
 • bolesti bubrega, kao i kamen i pesak u bubregu,
 • šećerna bolest,
 • bolesti jetre…

Ima li potrebe govoriti i dalje o vrednosti izvora koji daju lekovite mineralne vode u Vrnjačkoj Banji, kao i druge banje u Srbiji. Iskoristite lekovita svojstva naših banja i kraljevski uživajte u hotelu Kralj.