Kneza Miloša 6, Vrnjačka Banja, Srbija | +381 (0)36 611 232 | office@hotelkralj.rs

O Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja je bez premca najposećenija banja u Srbiji, ali i turistička destinacija Srbije uopšte! Sama posećenost govori o kvalitetu banje, a razlozi za to su brojni! Verovatno je dovoljno reći: lekoviti izvori mineralne vode, drevna lečilišta, fantastični sportsko-rekreativni kompleksi, turistički sadržaji, šetališta, priroda, festivali, Wellness poput onog u hotelu Kralj i mnogo toga drugog… Ukombinujte sve te činjenice o Vrnjačkoj Banji sa prelepim okruženjem i dugom zanimljivom istorijom, i dobićete suštinu vaše naredne destinacije za odmor.

Park u Vrnjačkoj Banji

Ne treba zaboraviti ni odličnu lokaciju Banje, ali ipak to je samo početak. Pogledajte sve savete i korisne informacije o Vrnjačkoj Banji koje bi vas mogle zanimati.

Gde se Vrnjačka Banja nalazi i kako doći do nas?

Vrnjačka banja se nalazi u Centralnoj Srbiji, svega 200 km južno od Beograda. Okružena je Zapadnom Moravom kao i planinom Goč što čini prirodu ovog kraja posebno unikatnom. Ona predstavlja ponos Raškog okruga zbog mnogo razloga o kojima ćemo pisati u nastavku, a važno je reći i da je saobraćajna povezanost Vrnjačke Banje sa ostalim gradovima na zavidnom nivou. Do Vrnjačke Banje se stiže uz drumski ili železnički saobraćaj, po ličnoj preferenciji posetioca.

U slučaju da putnici dolaze iz drugih mesta u Srbiji, jednostavno putovanje automobilom ili autobuskim i železničkim prevozom je najbolja opcija, dok turisti iz inostranstva najčešće dolaze iz Beograda ili Niša, nakon avionskog prevoza. Hotel Kralj između ostalog može organizovati prevoz sa aerodroma ili rent a car usluge za svoje goste ukoliko to napomenu prilikom rezervacije. Pogledajte detaljan vodič kako doći do hotela Kralj.

Sama Vrnjačka Banja je deo istoimene opštine u kojoj se nalazi veći broj seoskih naselja u okviru kojih ukupno živi oko 30.000 stanovnika, sa najvećim brojem njih lociranih upravo u Vrnjačkoj Banji. Broj stanovnika Vrnjačke Banje je oko 12.000 stanovnika. Glavni razlog između ostalih je turistički karakter Vrnjačke Banje koju poseti veliki broj ljudi iz Srbije, regioina i inostranstva, u potrazi za pravim odmorom, lečenjem i najboljom zabavom.

Sadržaji zbog kojih je Vrnjačka Banja pravi izbor

Vrnjačka banja idealna destinacija za sve vrste turista, i ne, ovaj put ne važi ona stara narodna: “Od svega pomalo…”. Vrnjačka Banja zaista nudi svim posetiocima sadržaj koji bi bio pogodan za njih, i to ne na uštrb drugih. Od glavnih, lečilišnih, sadržaja za osobe koje odluče da dođu u Vrnjačku Banju na lečenje, preko opuštajućih sadržaja kao što su Wellness & Spa centri, kao i sportsko-rekreativni kompleksi za fizički aktivne, pa do mladih željnih dobrog provoda. Brojni festivali za sve posetioce su još jedan od razloga zašto posetioci dolaze u Vrnjačju Banju, čineći je najposećenijom u Srbiji i regionu.

Vrnjačka Banja jezero

Lečenje u Vrnjačkoj Banji

Od vajkada banje su bile mesto gde su bolesni dolazili na lečenje, od siromašnih do bogatih, a gde su kraljevi povremeno odlazili na kraljevski odmor i opuštanje. Upravo je taj kraljevski odmor karakter Vrnjačke Banje koji ćete upoznati. Posebno ako odaberete smeštaj u hotelu Kralj.

Ipak da bi odmor i lečenje bilo uspešno i kraljevsko kao nekada, neophodno je da lečilišni potencijal bude kraljevski! E tu nastupa predivna priroda naših krajeva. Kako je Vrnjačka Banja smeštena u brdovito-planinskom delu Srbije, budite sigurni da će vazduh koji udišete biti kvalitetan, iako to nije primarna lečilišna vrednost Vrnjačke Banje. Pored mogućnosti da osetite prirodu Banje kroz šetnje njenim centrom pored Vrnjačke rečice i odlaske na okolne izlete, glavna vrednost jesu izvori mineralne vode u Vrnjačkoj Banji i njeni lečilišni kompleksi.

Mineralni izvori Vrnjačke banje

Vrnjačka Banja leži na nekoliko termalnih izvora kvalitetne, lekovite mineralne vode. Ne samo što postoji 7 izvora mineralne vode u Vrnjačkoj Banji, 2 od njih se flaširaju i prodaju kroz jedan od najprodavanijih brendova mineralne vode u Srbiji. To je čuvena mineralna voda Vrnjci.

Vrnjačka Banja poseduje 7 mineralnih izvora:

 1. Topla Voda (najstariji izvor u Vrnjačkoj Banji, korišćen još u praistoriji)
 2. Slatina
 3. Snežnik
 4. Jezero
 5. Beli izvor
 6. Borjak
 7. Vrnjačko vrelo

Četiri od ovih 7 izvora se koristi u lekovite svrhe, i kao sastavni deo terapije brojnih pacijenata koji baš ovde dođu da pronađu rešenje za svoj zdravstveni problem. To su izvori Jezero, Topla Voda, Snežnik i Slatina. Prosečna temperatura termalnih voda u Vrnjačkoj Banji je 36,5 °C

Bolesti koje mineralni izvori u Banji leče

Lekovitost mineralnih voda kod nas se koristi u lečenju sledećih bolesti:

 • Šećerna bolest
 • Zalečenje nakon zarazne žutice
 • Bolesti organa za varenje (hronično zapaljenje creva, hronično zapaljenje želuca, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu…)
 • Bolesti žučne kese i žučnih puteva
 • Bolesti jetre
 • Bolest bubrežne karlice
 • Bolest bešike i mokraćnih puteva i mnoge druge bolesti koje nažalost pacijentima mogu praviti probleme.

U Banji postoje lečilišni kompleksi koji se bave elokupnom preventivnom, dijagnostičkom, terapeutskom i rehabilitacionom medicinom.

Wellness, Fitness & Spa opuštanje

 

slider-31

Pored lečilišnih kapaciteta koji služe za prevenciju i lečenje brojnih bolesti koje smo pomenuli, Vrnjačka Banja je raj za one koji su prosto poželeli da se odmore od gradske gužve i opuste uz kvalitetne Wellness, Fitness & Spa sadržaje.

Bilo da Vas zanimaju različite vrste masaže, kao što je recimo Hotel Kralj specijalitet – masaža medom, bilo da vas zanima opuštanje u hidromasažnim kadama, ili treninzi i korektivne vežbe u vodi i bazenu, ali i brojni sadržaji za rekreativne i vežbe za poboljšanje zdravlja. Sve to, i više možete pronaći baš u Vrnjačkoj Banji.

Aktivnosti u Vrnjačkoj Banji

Kao da sve prethodno napomenuto nije dovoljno, naravno da svoje vreme i aktivnosti u Vrnjačkoj Banji možete organizovati prema svojim potrebama. Evo kako to možete najbolje uraditi…

Rekreacija i sportski kompleksi

Poznato je da u Vrnjačku Banju često dolaze mladi sportisti i svi oni koji vole da se bave sportom rekreativno ili profesionalno. Upravo zato u banji postoje brojni sportski objekti na otvorenom, kao i zatvoreni u slučaju vremenskih neprilika.

Tereni za veliki i mali fudbal, košarkaški tereni i tereni za druge sportove se mogu naći širom banje. Između ostalih, postoje i sportski tereni nadomak hotela Kralj koje možete koristiti svakog dana. Mnogi mladi turisti i oni koji se tako osećaju često odlaze na jutarnju partiju basketa, kako bi im dan počeo aktivno i da bi opuštanje uz Wellness tretmane bilo još učinkovitije.

Vrnjačka Banja

Najpoznatiji sportski kompleksi i tereni u Vrnjačkoj Banji:

 • Stadion malih sportova Kocka
 • Sportsko-rekreativni centar Raj
 • Sportska hala Vlade Divac i drugi.

Kako je letovanje u Vrnjačkoj Banji postalo sve popularnije, tako su se vremenom razvili i poznati gradski i privatni bazeni u Vrnjačkoj Banji. Kako na otvorenom, tako i zatvoreni bazeni koji se upotrebljavaju tokom cele godine, poput bazena u hotelu. Zato je Vrnjačka Banja poznata i kao destinacija za organizovanje sportskih priprema.

Kada su u pitanju bazeni, postoji Olimpijski bazen, kao i bazen Klobuk. Ukoliko ste raspoloženi da odete na veliki otvoreni bazen, ovo su idealni izbori za Vas. Ipak, kao što znate uvek vas čeka i bazen u hotelu Kralj.

Šetalište i lagani odmor

Šetnje su samo jedan od načina da provedete opušteno popodne u najposećenijoj banji Srbije. Šetalište uzduž banje tj. poznate Vrnjačke rečice je inteteresantna tokom cele godine, iako je posebno lepo tokom jeseni. Lišće koje padne na samo šetalište i unutar rečice asocira na bajkovite srednjevekovne gradiće, dok usput možete sesti i opustiti se u brojnim kafićima Vrnjačke Banje, gde se možete osvežiti i isprobati popularne srpske specijalitete.

Reka Vrnjačka Banja

Simpatični mostići od kojih se mora pomenuti i čuveni Most ljubavi, premošćuju Vrnjačku rečicu i stvaraju poseban užitak za zaljubljene. Upravo tu na Promenadi se i održava najveći broj festivala, posebno tokom leta, a usput čak možete videti i gradsku biblioteku i bioskop, ako vas to bude interesovalo.

Hotel Kralj se nalazi na samom početku šetališta, odakle možete istražiti celokupnu banju i započeti na opušten način svako svoje jutro tokom boravka. To će garantovano biti jedna od najlepših uspomena koje ćete poneti sa sobom.

Pored glavnog šetališta koje jeste centralni deo obojen predivnom prirodom, u Vrnjačkoj Banji postoje i druge zelene površine, uređene bašte i parkovi kojima se možete opustiti. No otom, potom, ostavljamo vama da ih otkrijete.

Izleti u Vrnjačkoj Banji i okolini

Kao da boravak u našoj banji nije dovoljno interesantan, posebno kada se održavaju brojni festivali o kojima ćemo reći koju reč, ne bi trebalo da propustite priliku da otkrijete šta sve nudi okolina Vrnjačke Banje. Kako je ovo istorijski centar Srbije, ne treba da Vas čudi da upravo u blizini Vrnjačke Banje možete otkriti brojne prirodne i istorijske atrakcije, kao što su srednjevekovni srpski manastiri, kulturno-istorijski spomenici, ostaci srednjevekovnih utvrđenja i naravno fantstična priroda regiona pri čemu su brojni primerci zapravo endemske vrste.

Ovo su izleti u Vrnjačkoj Banji na koje možete otići i još bolje upoznati naše krajeve:

 1. Manastir Studenica iz 1196. godine
 2. Manastir Žiča iz 1210. godine
 3. Manastir Ljubostinja iz 1405. godine
 4. Srednjevekovna utvrđenja: Maglič, Koznik, Ras, Brvenik, Jelac…
 5. Planina Goč
 6. Ribolov na Zapadnoj Moravi
 7. Okolne šume, ukusni vinogradi aleksandrovačke Župe i prelepi malinjaci…

Manifestacije i festivali u Vrnjačkoj Banji

most ljubavi u Vrnjačkoj Bani i najduži poljubac

 

Vrnjačka Banja je u poslednjih 20ak godina postala poznati festivalski centar. Brojne manifestacije i festivali u Vrnjačkoj Banji privlače veliki broj turista, pa makar zarad posete istim tim festivalima. Postoje brojni muzički festivali, filmski festivali, festivali umetnosti i kulturno-istorijski skupovi. Ovo su najpoznatije manifestacije u Vrnjačkoj Banji kao i uobičajeni period održavanja istih:

Zimski festivali:

 • Novogodišnja i Božićna priča sa Deda Mrazom
 • Riblja čorba za sve
 • Poljubi me

Prolećni festivali:

 • Zlatne niti – prela i posela
 • Uskršnja manifestacija “Ženski centar Milica”
 • Provmajski hiking (Planina Goč)
 • Festival cveća, hortikulture, domaće radinosti i suvenira (festival se održava i preko leta)
 • Pesnički skup: “Na Desankin dan”
 • Dečije razigrano proleće koje organizuje Kud Izvor
 • Kad lipe cvetaju koje organizuje KUD Abrašević

Letnji festivali:

 • Muzika raspoloženja u vrnjačkom paviljonu (tokom celog leta)
 • Veliki međunarodni karneval
 • Festival cveća, hortikulture, domaće radinosti i suvenira
 • Festival klasične muzike “Vrnjci” u Zamku Belimarković
 • Love Fest muzički festival
 • Dan Danila Bate Stojkovića
 • Festival filmskog scenarija

Jesenji festivali:

 • Ljubičasti dani

Tradicionalna srpska hrana – upoznajte našu kuhinju

Srpska kuhinja tradicionalna hrana

Vrnjačka Banja, kao centralni deo Srbije, ujedno predstavlja i centralni deo tradicionalnog srpskog duha. U našim krajevima je pre skoro hiljadu i po godina nastala i prva srpska država. Sasvim je logično da upravo ovde možete isprobati kakvog su ukusa najlepši srpski specijaliteti. Tradicionalna srpska kuhinja koju možete isprobati u brojnim restoranima i kafićima naše banje, vam je dostupna i u hotelu Kralj.

Srpski roštilj, pečenje, ajvar, kajmak, sarma, prebranac, nezaobilazna srpska rakija i drugi specijaliteti srpske kuhinje i gastronomije su način da se zaljubite u naše krajeve. Mi smatramo da je umerenost u hrani najbolji lek, i da svemu treba dati šansu. Isprobajte specijalitete srpske kuhinje i upoznajte duh Balkana preko stomaka. Mi poštujemo hranu jer i sami volimo da je jedemo i pripremamo na ukusan način. To je jedan od glavnih motiva kojim se vodimo, kada želimo da predstavimo Srbiju svojim gostima. Jer poznata je onan naša da mi volimo stomakom.

Istorija Vrnjačke Banje

Vrabac Gočko simbol Vrnjačke Banje

Kao što smo rekli, iako se mnogi pitaju kako je uopšte moguće znati ko je prvi počeo da koristi lekovitost mineralnih izvora Vrnjačke Banje, određena saznanja upućuju na to da su se banjski izvori koristili još u praistoriji. Posebno su ih upotrebljavali Kelti sa naših prostora. Ipak, uzećemo kao definitivan i relevantan podatak da su još Rimljani znali za delotvornost mineralnih voda u lečenju određenih bolesti, ali i za potrebe opšteg zdravlja, te su često dolazili upravo u Vrnjačku Banju na lečenje i odmor, nakon što su osvojili Balkansko poluostrvo. Ovo potvrđuje i rimski izvor u Vrnjačkoj Banji, koji je otkriven pre skoro 100 godina, 1924. godine, u čijoj blizini su pronađene brojne kovanice sa rimskim imperatorima. Interesantno, zar ne?

Naravno, kako je Vrnjačka Banja tj. ova oblast bila u okviru granica prve srpske države koja se zvala Raška kao i kasnije tokom širenja granica naših država, od IX veka na ovamo. Raški region koji je po prvoj državi i dobio ime, je postao izuzetno važan, kao i sama oblast današnje Vrnjačke Banje.

Banjski turizam u Vrnjačkoj Banji kakvog danas poznajemo, je počeo da se razvija u XIX veku, kada je knez Miloš doveo geološke eksperte da uzorkuju i utvrde lekovitost i mineralni sastav voda. Tačnije 1868. godine kada su viđeniji ljudi ovog okruga, na čelu sa Pavlom Mutavdžićem, kako to obično biva, pokrenuli izgradnju lečilišnih objekata i banjskih sadržaja. u Ipak, tadašnji banjski kapaciteti su se koristili isključivo za potrebe lečenja, da bi se polako ulaskom u XX vek i kasnije sredinom istog razvio turizam kakav danas poznajemo. Od male varošice u kojoj postoje mineralni izvori, Vrnjačka Banja je postala najpopularnija turistička destinacija Srbije uz obližnje planinske centre

Kao što ste imali priliku da vidite, sadržaji i aktivnosti koje danas možete uživati tokom boravka u hotelu Kralj, zaista daju globalni karakter Vrnjačkoj Banji, namenjenoj gostima svih starosnih dobi i karaktera.

Najpoznatije atrakcije i arhitekturna zdanja

Zamak kulture

Kao jedna od najstarijih srpskih banja, Vrnjačka Banja poseduje velelepna arhitekturna zdanja koja vredi posetiti i uslikati dok lagano šetate i istražujete njene lepote. Tu su i brojni simboli i atrakcije u Vrnjačkoj Banji po kojima smo svetski poznati

Ovo su najpoznatije atrakcije u Vrnjačkoj Banji o kojima ćete mnogo toga moći da čujete od samih meštana, ali i profesionalnih vodiča:

 1. Vrabac Gočko – spomenik, statua i simbol grada sa simpatičnom šajkačom na glavi.
 2. Most Ljubavi – čuveni mostić koji premošćuje dve strane Vrnjačke rečice, na kom zaljubljeni parovi godinama unazad kače katance sa svojim imenima kako bi zauvek očuvali svoju ljubav nakon bacanja ključa u reku. Za njega se vezuje interesantna priča o zaljubljenom paru Nadi i Relji koju će vam meštani rado prepričati.
 3. Vrnjačka rečica – pokraj koje možete šetati uzduž cele Banje i uživati u mirnim opuštenim trenucima.
 4. Zamak Belimarković (Zavičajni muzej) – nadomak izvora Topla voda koji ima specifičan arhitekturni stil italijanskog karaktera. Poseban užitak za sve ljubitelje umetnosti.
 5. Japanski vrt – jedan od najmlađih, ali ništa manje važnih simbola grada, napravljen 2011. Godine.
 6. Vrnjački vozić – kojim možete na zanimljiv način obići Vrnjačku Banju i otkriti je iz nekog drugačijeg ugla.

Ovo su samo neki od simbola grada i mogućnosti koje Vam se pružaju ako se odlučite da rezervišete svoj boravak u Hotelu Kralj, te poželite da upoznate lepote, potencijale i opušteni duh Vrnjačke Banje.

MAPA – Top lokacije u Vrnjačkoj Banji