Kneza Miloša 6, Vrnjačka Banja, Srbija | +381 (0)36 611 232 | office@hotelkralj.rs

Letnje manifestacije u Vrnjačkoj Banji zbog kojih vredi doći

Vrnjačka Banja je poznata, pored jedinstvenog prirodnog okruženja, i po brojnim kulturnim manifestacijama. Pročitajte koji su to događaji zbog kojih ćete odmah poželeti da je posetite!
13 јун

Letnje manifestacije u Vrnjačkoj Banji zbog kojih vredi doći

Vrnjačka Banja je mnogo više od obične banje. To je mesto koje je omiljeno, ne samo među domaćim turistima, već i stranim. Ovo je mesto prepuno prirodnih lepota, ali ujedno je i kosmpolitska destinacija koja nimalo ne podseća na skromnu banju. Pročitajte koje sve to letnje manifestacije čine Vrnjačku Banju toliko popularnom i omiljenom destinacijom mnogih.

Vrnjačka Banja tokom letnjih dana ima veliki broj zabavnih manifestacija, poput neverovatnih žurki za mlade. Ipak, postoji i mnogobrojan kulturni sadržaj, a ova vrsta manifestacija je, takođe, veoma posećena.

#1 Love Fest – evropski festival elektronske muzike

Ovaj festival nastao je 2006. godine, u cilju povećavanja kvalitetnog kulturnog sadržaja u centralnoj Srbiji, čiji fokus bi bili mladi. Ideja festivala je da promoviše živu energiju, kvalitetnu muziku i dobru zabavu. Naravno, festival ne bi stigao do statusa koji ima sada u čitavoj Evropi, da sama opština Vrnjačka Banja nije pomogla festivalu i omogućila mu da postigne svetsku slavu.

love-fest-vrnjacka-banja.festival

 

S obzirom na to da je Most ljubavi najpopularnije mesto u Vrnjačkoj Banji, ovde je održana prva žurka ovog popularnog festivala, što se savršeno uklopili uz buduće ime festivala – Love Fest, festival ljubavi. Čitav festival promoviše ljubav među ljudima, dobru energiju i pozitivne stavove.

U prethodnih nekoliko godina Love Fest je uvršten među najbolje evropske festivale elektronske muzike, a najveće pohvale je dobio po pitanu produkcije.

#2 Karneval i karnevalska povorka

Jedna od omiljenih letnjih manifestacija u Vrnjačkoj Banji je letnji karneval. U to vreme ovde dolaze brojne karnevalske grupe, koje će nastupiti u danu velike povorke i učiniti ovu manifestaciju još čarobnijom i interesantnijom.

Ovde dolaze brojni glumci, ali i muzičari, koji žele da uveličaju ovaj nesvakidašnji događaj i osete festivalsku atmosferu karnevala. Naravno, karneval nudi raznovrstan i brojan sadržaj, pored same povorke. U pitanju su mnogi koncerti poznatih muzičara, ali i zabavni program, među kojima su najzanmljiviji trka konobara i trka na štiklama.

Karneval nudi sadržaj i za ljubitelje visokog stepena adrenalina u krvi, pa je organizovan Moravski spust, koji podrazumeva improvizovano plovilo, ali i mnogo dobre zabave i uzbuđenja.

Vreme karnevala je vreme kada je Vrnjačka Banja prepuna raskošne hrane, a šlag na torti je karnevalska povorka koju svi iščekuju. Ovo je trenutak kada svi imaju priliku da pokažu svoj talenat, predivne kostime, akrobacije, maske i umeće.

#3 Festival filmskog scenarija

Festival filmskog scenarija je veoma značajan za Vrnjačku Banju, a i za čitavu centralnu Srbiju, jer podstiče mlade talente iz provincije da istupe i prikažu javnosti svoje umeće. Poznato je da su najveća boljka domaće kinematografije slabi scenariji, od kojih je skoro nemoguće realizovati kvalitetan film, bilo kakvom rediteljskom intervencijom.

Preteča festivala filmskog scenarija bila je stručna tribina „Jugoslovenski igrani film u akciji”, gde su autori i protagonosti govorili o načinima na koji bi mogla scenaristika u Srbiji da se poboljša i unapredi.

Ovaj festival je brzo postao značajno ime u svetu filma i filmske industrije, jer je čvrsto sledio svoj put i bavio se isključivo scenaristikom, njenom važnošću i unapređivanjem. Scenario ubrzo počinje mnogo više da se ceni i da se o njemu značajno više vodi računa. Festival postoji više od 40 godina, a izrodio je neke od najkultnijih filmova, poput Ljubavni život Budimira Trajkovića, Variola Vera, Otac na službenom putu, Rane, Nebeska udica, i mnoge druge popularne jugoslovnske filmove.

U okviru festivala pravi se konkurs za orginalni scenario, ali i letnja škola filmske dramaturgije, gde mladi i početnici u pisanju, mogu da nauče osonovne tehnike pisanja scenarija i razrađivanja likova.

#4 Festival cveća i hortikulture

Ova manifestacija se održava najčešće u maju i okuplja veliki broj izlagača koji su izuzetno raspoloženi da prikažu raskošne vrste cveća, biljaka, sadnica, cvetnih aranžmana, opreme za hortikulturu, ali i mnogobrojne dekorativne saksije, na kojima su iskazali svoj poseban talenat i umeće slikanja.

festival-cveca-ruze

Festival je veoma popularan, jer možete kupiti izuzetno cveće, po sniženim cenama, ali i dobiti stručne savete o rasađivanju, gajenju ili pravilnoj ishrani cveća. Ovaj festival je još značajniji i interesantniji jer se održava u Vrnjačkom Parku, koji je zbog ovog festivala stilski idealno uređen, da podseća na predele iz bajke. Na dan festivala čitava Vrnjačka Banja miriše na predivne latice cveća, koje podižu raspoloženje.

#5 Dani Danila Bate Stojkovića

Od kada je čuveni glumac preminuo, u njegovu čast se u Vrnjačkoj banji održava festival Dani Danila Bate Stojkovića, upravo zbog toga što je svoju poslednju predstavu odigrao baš u ovoj sprskoj banji.

U toku manifestacije, prisutni su brojni i raznovrsni kulturni sadržaji, koje domaća publika obožava, pa je ovo jedan od posećenijih festivala. Ovo je trenutak kada Vrnjačka Banja postaje pravo stecište glumaca, pa su meštani u prilici da vide uživo velika glumačka imena u brojnim, popularnim predstavama.

Turistička organizacija Vrnjačke Banje svake godine učestvuje u organizovanju samog festivala, kako bi uvek imao kvalitetan program i kako bi se sa respektom odužila velikom glumcu.

Uživajte u sjajnim manifestacijama, posetite ovog leta Vrnjačku Banju i odsednite u raskošnom hotelu, koji će vam ponuditi kraljvski tretman – Hotel Kralj u Kneza Miloša 6.